ROTUESITTELY

Rotumääritelmä

Kingcharlesinspanieli

Rotuna kingcharlesinspanieli on ainutlaatuinen tuttavuus; jo yksistään sen kuninkaallinen historia tekee rodusta mielenkiintoisen. Mielenkiintoisen historian lisäksi se on yksi niistä harvoista roduista, joita on alun perinkin jalostettu nimenomaan seuralaisiksi ja lemmikeiksi. Tänä päivänä rotu on niin Suomessa, kuin muuallakin maailmalla suhteellisen harvinainen. Rekisteröintimäärä Suomessa on hitaasti nousussa: noin parikymmentä koiraa vuodessa - vastaavasti Iso-Britanniassa ja USA:ssa n. 200 kpl/vuosi. Rodun suurin suosio on tällä hetkellä Ranskassa, jossa rekisteröintejä on n. 300 kpl/vuosi.

Luonne

Kingcharlesinspanieli (tai tuttavallisesti kingcalle - vrt. engl. ”Charlie”) on luonteeltaan iloinen, lempeä, älykäs ja toimelias. Kingcallen luonnetta voidaan kuvata myös positiivisessa mielessä itsepäiseksi, kummalliseksi ja aavistuksen pidättyväiseksi. Rotu tekee mielellään tuttavuutta uusien ihmisten, asioiden, tavaroiden ja tilaisuuksien kanssa - mutta se haluaa usein tehdä niin omassa tahdissaan. Rotua voidaan pitää yhden perheen tai ihmisen koirana, koska se kiintyy syvästi omistajiinsa. Omistajansa kanssa se onkin valmis menemään vaikka läpi harmaan kiven, jos näin vaaditaan.

Ulkonäkö

Kingcalle on jämäkkä pieni kääpiökoira, jolla on kokoonsa nähden suurehko pää. Sen pyöreä kupolimainen kallo ja kalloa kohti kääntynyt kuono ovat sen tunnistettavimmat piirteet. Kingcallella on alaskiinnittyneet pitkähapsuiset korvat ja lempeäilmeiset, suuret tummat silmät. Rakenteeltaan kingcalle on vahvaluustoinen ja malliltaan neliömäinen. Kingcallella voi olla joko luonnostaan töpö tai pitkä häntä, jota se kantaa ylpeästi selkälinjan jatkeena. Kingcallet liikkuvat tyylikkäästi vapain askelin. Yleisilmeeltään tämä pieni kääpiöspanieli uhkuu itseluottamusta, ylpeyttä ja kuninkaallista syntyperäänsä.

Turkki

Rodun turkki on helppohoitoinen vaikka onkin suhteellisen runsas. Karva on silkkistä ja erityisen pitkää korvien hapsuissa, rinnassa, etu ja takajalkojen takapuolella ja usein myös hännässä. Karva voi olla lievästi laineikasta mutta ei saisi kihartua runsaasti. Turkin yleiseen kunnossapitoon riittää n. kerran-pari viikossa kunnollinen selvitys ja harjaus sekä pesu kun koira tuntuu tai näyttää likaiselta.

Värit

Black & tan: Musta punaruskein merkein. Syvä, kiiltävän musta, jossa kirkkaan mahonginpunaiset merkit kuonossa, raajoissa, rinnassa, korvien sisäpinnalla, hännän alapuolella ja täplinä silmien yläpuolella. Valkoinen laikku rinnassa on virhe. Tricolour: Helmenvalkea pohjaväri, jossa tasaisesti mustia laikkuja, kirkkaan punaruskeat (tan) merkit poskissa, korvien sisäpinnalla, hännän alapuolella ja täplinä silmien yläpuolella. Silmien välissä on leveä valkea piirto, joka jatkuu otsalle. Blenheim: Helmenvalkea pohjaväri, jossa tasaisesti kastanjanpunaisia laikkuja. Leveä ja selvä otsapiirto, keskellä kalloa tulisi olla pienen kolikon kokoinen, kirkkaan kastanjanpunainen täplä. Ruby: Yksivärinen, syvän kastanjanpunainen.

Rodun neljä eri väriä on alun perin nimetty kuninkaallisesti; Black & tan -värinen tunnettiin nimellä ”King Charles”, Tricolour nimenllä ”Prince Charles”, ”Blenheim” -nimitys ruskea-valkoiselle värille taas juontaa juurensa Malborough:n herttuan isännöimään Blenheimin palatsiin ja ”Ruby” -nimi punaruskealle kääpiöspanielille tulee rubiini-jalokiveltä. King- ja Prince Charles -nimitykset ovat aktiivisesti käytössä nykyään Yhdysvalloissa.

Terveys

Rodun pieni kanta tekee sen erityisen haavoittuvaksi perinnöllisten sairauksien ja vikojen suhteen. Kuten kaikki rodut, myös kincharlesinspanielin kannassa esiintyy tiettyjä perinnöllisiksi todettuja sairauksia. Rodun harvinaisuuden ja eri maissa vallitsevien eri käytäntöjen takia ei valitettavasti voida laatia riittävän kattavasti kantaa tutkivia tilastoja sairauksien esiintymisestä. On kuitenkin tiedossa, että rodussa esiintyy perinnöllistä sydänvikaa, erilaisia silmäsairauksia sekä polvilumpion sijoiltaanmenoa (patella luksaatio) - Suurin osa sairauksista on myös yhteisiä suositun serkkurodun cavalierin kanssa. Lisää tietoa rodussa esiintyvistä sairauksista löytyy jalostuksen tavoiteohjelmasta (linkki). Kingcalleilla esiintyy lisäksi seuraavia perinnöllisiksi luokiteltavia sairauksia ja vikoja: häntämutka, kitalakihalkio, vesipää, napatyrä, leuan virheasennot, purennan virheet, hammaspuutokset sekä kivesvika.

Huom.
Kingcallella esiintyvä synnynnäinen töpöhäntä ei johdu T-Box -mutaatiogeenistä, joten kingcharlesinspanielilla töpö - töpö jalostus on sallittua (Rotukohtaiset erityisehdot 2010). Erilaisen periytymistavan takia myös (sekä pitkässä että töpöhännässä) kingcharlesinspanielilla esiintyvät häntämutkat eivät ole koiranäyttelyssä hylkäävä virhe. Vuoden 2010 alusta voimaan tulleet Suomen Kennelliiton uudet arvosteluohjeet löytyvät kennelliiton sivuilta (Yleiset periaatteet, jotka koskevat kaikkia rotuja ja joihin ulkomuototuomareiden tulee kiinnittää huomiota ulkomuotoarvostelussa / General principles applicable to all breeds – judges are requested to pay attention to these features when judging in shows) (*.pdf)

Hoito

Kingcallen hoito ei poikkea perustoimenpiteiltään muiden koirien hoidosta. Vähintään viikottaisen turkinhoidon yhteydessä tulisi tarkistaa koiran yleiskunto, simät, korvat ja kynnet. Turkkiin syntyy helposti varsinkin syksyisin kurakelien takia ja koiran karvanlähdön ja nartun juoksuajan yhteydessä takkuja - näitä syntyy tietysti myös silloin, jos turkkia ei kammata tai harjata läpi kyllin usein. Likainen karva takkuuntuu myös helpommin kuin puhdas, joten kunnon pesu aina kun siltä tuntuu, on tarpeen. Kingcallen turkkia ei trimmata millään tavoin, mutta käpälien anturoiden väleihin kasvavat karvat on hyvä leikata säännöllisesti, koska ne saattavat kasvaa leikkaamatta hyvinkin pitkiksi. Nämä karvat saattavat mennä takkuun, kerätä likaa ja jäädessään usein kosteiksi pitkäksi aikaa voivat edesauttaa tulehduksien syntymistä sekä saattavat myös vähentää koiran anturoiden pitoa liukkailla alustoilla.